Promovarea online presupune multă creativitate, astfel încât firma sau produsul tău să fie vizibil, să capete notorietate și să se diferențieze de alte firme sau produse. Fie că se promovează brand-ul personal sau afacerea, există multiple posibilități pentru a face acest lucru.
Canale și Instrumente de Promovare Online
Pentru a oferi produse sau servicii în contextul economic actual, societățile trebuie să ofere consumatorului un rol cât mai dinamic, atât în mediul offline, cât și în cel online. Este necesar un dialog între instituție și utilizator, lucru pentru care intrumentele din social media sunt cele mai potrivite. Prin urmare, prezența afacerilor pe platforme concepute inițial cu alt scop este o necesitate, nu o chestiune de preferință.
Utilizarea diferitelor tipuri de canale sau instrumente se va realiza în concordanță cu obiectivele firmei, dar și cu bugetul firmei.
Cele mai folosite și utile canale pentru promovarea online sunt:
- Optimizare pentru motoarele de cautare (SEO)
- Marketing de conținut
- Marketing prin e-mail
- Marketing pe rețelele sociale
- Marketing din gură în gură (WOMM)
- Influencer marketing
- Publicitate offline
- Publicitate online
- Marketing de parteneriat
- Clădirea comunitară
Semnificația Conceptului de Canale și Instrumente
Dorim să facem 2 precizări.
Prima precizare este legată de Semnificația conceptelor de canale și instrumente. În literatura de specialitate există o serie de termeni precum canale, instrumente, platforme, mijloace de promovare, tehnici de promovare etc; care se utilizează în accepțiuni variate, dar toate se referă mai mult sau mai puțin la acțiunile pentru promovarea online. Se operează adesea cu noțiunile menționate, dar Semnificația lor este oarecum diferită.
A doua precizare pe care dorim să o facem este legată de costurile pe care le presupune utilizarea. Se poate utiliza un instrument în mod gratuit, dar acest lucru nu înseamnă ca nu presupune totuși o serie de costuri. În cazul în care antreprenorul este cel care va avea ca atribuții promovarea firmei, costurile sunt legate în special de timpul alocat, iar acesta nu este deloc de neglijat. Dar este nevoie și de investiții minime pentru atingerea obiectivelor de marketing. În cazul în care antreprenorul externalizează serviciul, este de natura evidenței că acest lucru presupune resurse financiare.
Recomandăm Promovarea Online pentru IMM-uri
O serie de aspecte care ar putea fi reale obstacole în schimbare atitudinii față de eficiența marketingului digital, și anume: lipsa unui buget dedicat, fidelitatea față de mijloacele tradiționale de promovare, necunoașterea canalelor/mijloacelore/instrumentelor de promovare online, frica de schimbare datorită sistemelor/garanțiilor ostenite, transparență feedback-ului compromițător.
Fie că vorbim despre oportunitățile gratuite sau cele care necesită investiții materiale, internetul ne pune la dispoziție o diversitate mare de instrumente pentru a ne ajuta să ne creștem vizibilitatea în fata clienților existenți sau a potențialilor noi clienți.
Ce trebuie sa faci dacă dorești sa utilizezi promovarea online care sa aibă impact pozitiv pentru afacerea ta?
- Alege publicul potrivit (realizează o targhetare)
- Definește-ți o strategie si o tactica
- Definește-ți obiectivele dorite sa le atingi din promovarea online
- Alocă de la început un buget pentru promovarea online
- Creează un brand pentru afacerea ta
- Folosește Social Media la capacitate maxima
- Creează un blog
În final, considerăm că prezenta digitala este absolut necesară în promovarea afacerilor, raportându-se la era în care trăim și la faptul că totul se va întâmplă acum pe internet. Astfel, conformarea în acest caz este absolut necesară pentru a face față concurenței și volumului de informații cu care luăm contact zilnic.
Antreprenorii trebuie să înțeleagă ca efortul de a fi conectați la noile tehnologii care fac atât pentru afacerea lor sa crească, cât și pentru exemplul lor de bune practici să fie urmat și de alții, iar în acest fel sa reușim să ne dezvoltam comunitatea din care facem parte, ceea ce va aduce creșterea satisfacției față de societate, deci implicit la întărirea sentimentului de progres.