Design Grafic – Ce înseamnă? Scurtă istorie

design grafic

Design Grafic, este termenul elegant pentru a te gândi la cum arată lucrurile. Un obiect proiectat este unul ai cărui producători au muncit mult și greu pentru a-l obține corect. Cea mai mare parte a lumii nu a fost din păcate, bine proiectata, este plină de turnuri de birouri, mânere de uși, paturi, lămpi și farfurii care au fost profund neiubite și au fost aruncate în graba de oameni fără talent.

Design Grafic - ce reprezintă?

De-a lungul multor decenii, design-ul grafic a modelat cultura prin arta pop, arta politică și arta comercială. Astăzi design-ul grafic are o mare parte comercială. Este puternic asociat cu comerțul, poate genera vanzari și să facă publicitate lucrurilor, dar asta nu e tot! Puterea design-ului grafic de a informa și influența la nivel comercial poate fi folosită și pentru a educa și inspira generații. Credem că design-ul grafic este sursă a doua forțe opus: expresia artisitica și aplicarea practică, adică teoria design-ului.

Când mulți oameni din întreaga lume nu au bugetul necesar, poate fi tentant să spunem că design-ul bun nu contează atât de mult, dar susținem că o face, cu disperare, din cauza unui capriciu ciudat a psihologiei noastre. Ne simțit și suntem într-un fel, oameni destul de diferiți, în funcție de ceea ce avem în fata ochilor noștri (Un cer întunecat și chinuitor scoate la iveală anumite sentimente, un albastru strălucitor altele).

Design-ul contează deoarece identitățile și stările noastre de spirit sunt fluide și schimbătoare și de multe ori calitatea mediului proiectat este cea care determina dacă ne vom simți încrezători sau înfrânți.

Design Grafic in secolul XVI - scurtă istorie

Una dintre marile dezbateri despre cât de mult ar trebui să conteze design-ul a avut loc în secolele XVI-lea și a XVII-lea în Europa între Catolici și Protestanți. În linii mari Protestanții nu credeau în cheltuirea multor bani pe design. Au construit biserici simple, funcționale, le-au pictat în interior în alb simplu, cu minim zgomot. În zilele noastre, multe biserici Protestante continuă să arate extraordinar de ieftine și de baza.

Gândul intelectual aici este ca ceea ce contează cu adevărat sunt anumite idei și acestea intră în minte prin înțelegerea ta, nu prin simțuri. Dar Catolicii cer să fie diferite. Au investit atât de mult în design,cum ar fi vitralii uimitoare, îngeri sculptați și redare pasionale ale iezii lui Hristos, deoarece au crezut cu ardoare că mediile noastre schimbă cine suntem.

Guvernele au înțeles și respectat întotdeauna ideea de baza ca design-ul ne schimba. Design-erii naziști precum Albert Speer au acordat o mare atenție pentru a se asigura că lumea design-ului va vorbi despre valori naziste precum agresivitatea și puterea. La fel cum arhitecții germani moderni au încercat să se asigure că Berlinul contemporan va proiecta o imagine a democrației, a pacii și a deschiderii.

Design Grafic – joc imaginar

Chiar dacă nu suntem întotdeauna capabili sa spunem cum ne fac obiectele să ne simțim, toți simțim un spirit, mai bun sau mai rău care emana dintr-un set de obiecte. În general, suntem buni să jucam acel joc în care încerci să-ți imaginezi în ce fel de persoana s-ar transforma munca de design dacă ar deveni uman în mod miraculos.

Când numim frumos un obiect de design, ceea ce spunem ce adevărat este că, dacă s-ar transforma într-o persoana, ar fi cineva care ne-a plăcut. Frumusețea este o promisiune a bunătății și urâțenia este evocator de nimic mai puțin de disperare și rău. De aceea,  design-ul frumos contează pentru că ne încurajează laturile mai bune, în timp ce design-ul urât le alimentează pe cele mai rele! Trebuie să ne asigurăm că lumea din jurul nostru este bine proiectată, nu dintr-un gust scump, ci pentru ca un design bun ne ajută să fim cea mai buna versiune a noastră!

We Design
We Design

We Make IT happen!