Care sunt beneficiile unui marketing digital bun pentru IMM-uri

marketing digital

Dinamismul, flexibilitatea, adaptabilitatea, mobilitatea, potențialul inovator reprezintă câteva din caracteristicile pe care întreprinderile mici și mijlocii le au și care sunt considerate esențiale pentru dezvoltarea armonioasa a economiei oricărui stat. Beneficiile pentru un marketing digital sunt în mod cert pentru toate tipurile de firme, indiferent de mărimea și vechimea lor pe piața. Vom sublinia o serie de avantaje ale acestuia asupra IMM-urilor pentru ca ele sunt obiectul acestui articol.

Marketing Digital

Un IMM este o firma care are mai puțin de 49 de angajați și o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de lei. Aceste IMM-uri se împart în 3 categorii :

  1. Microîntreprinderi
  2. Întreprinderi mici
  3. Întreprinderi mijlocii

Principalele diferențe dintre întreprinderile mici și mijlocii în raport cu cele mari sunt disponibilitatea de resurse (financiare, umane, facilități). RUA (Romani Uniți Acasă) afirmă că prin combinarea marketingului propriu zis și marketingul digital, antreprenorii pot contribui la îmbunătățirea performanțelor unei companii, inclusiv a microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și a celor mijlocii.

Comerțul electronic (CE) reprezintă o revoluție în lumea afacerilor de toate dimensiunile, de la cele mai mici la multinaționale. Cu alte cuvinte, comerțul electronic reprezintă plasarea magazinului fizic într-un spațiu virtual, care are un comportament relativ asemanător cu cel a magazinului fizic. Mai exact, un client are posibilitatatea de a cumpăra de oriunde, de a vizualiza produsul și are posibilitatea de a avea acces la mai multe informațtii despre produsul respectiv. În funcție de aceste opțiuni, clientul poate alege dacă achiziționează sau plasează această opțiune într-un coș virtual, facând livrarea mai ușoară și mai rapidă.

Un marketing digital bun vine cu o serie de beneficii pe care le aduce direct afacerii. Tendința de vânzări cu cea mai rapidă creștere este dată de folosirea explozivă a instrumentelor de marketing online, a platformelor de socializare și a aplicațiilor pentru dispozitive mobile.

În esența, utilizarea internetului și implicit a unor tehnologii digitale de către IMM-uri aduc o serie de avantaje acestora pe care dorim sa le enumerăm:

  • Consolidarea operațiunilor de marketing
  • Dezvoltarea relațiilor cu clienții/consumatorii
  • Transparența informațiilor despre produse/servicii
  • Actualizarea permanentă a informațiilor despre produse/servicii
  • Analiza comparativă cu concurența
  • Creșterea angajamentului clienților/consumatorilor
  • Costuri reduse de promovare

Un avantaj deosebit pe care îl oferă mediul online este simplitatea cu care clientul poate sa ajungă la produsul sau serviciul dorit. Cu siguranță este mult mai accesibil și comod să vină produsul spre client decât sa îl caute clientul!

Remarketingul

Remarketingul este o metodă prin care se ia legătură cu persoanele care au interacționat anterior cu site-ul unei firme. Această metodă are rolul de a poziționa strategic anunțuri în fața publicului ținta atunci când acesta navighează pe Google sau rețelele de socializare.

Cunoscut și sub numele de RETARKETING, poate crește considerabil ratele de conversie și rentabilitate a investiției. Acest lucru se datorează faptului că vizitatorii anteriori ai site-ului care sunt familiarizați cu marca unei firme sunt mult mai probabil sa devină clienți sau să realizeze alte acțiuni valoroase pe site-ul firmei respective.

Ian Dodson (Co-Fondator și director al Institului de Marketing Digital) identifică 5 modalități de a face remarketing:

  1. Remarketingul Standart
  2. Remarketingul Dinamic
  3. Remarketingul pentru Aplicații Mobile
  4. Liste de Remarketing pentru Anunțurile Afișate
  5. Remarketingul Video

Studiile confirmă că un utilizator vizualizează o medie de 9 ori un produs înainte de a-l achiziționa. În acest caz, Google Ads dispune de o strategie de impact prin care se permite o transmitere personalizată a mesajelor către cei care au vizitat site-ul dar nu au realizat o acțiune concretă prin Remarketing. Această unealta este utilă mai ales în procesul de familiarizare a consumatorului cu brand-ul. Atenție însă, ca orice alta tactică, remarketing-ul trebuie folosit în limita invadării spațiului digital al consumatorului pentru a nu-i provoca o reticeța față de brand printr-o grija exagerată.

We Design
We Design

We Make IT happen!